Andros_HD

Άνδρος

Η Άνδρος είναι νήσος στο Αιγαίο πέλαγος, νοτιοανατολικά της Εύβοιας. Είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, μετά τη Νάξο. Εκτείνεται από βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, καταλαμβάνοντας έκταση 381 τ. χλμ. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Άνδρος ή Χώρα, ενώ το λιμάνι του είναι το Γαύριο.

Στην Άνδρο βρίσκονται πολλά μουσεία, με γνωστότερο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1979 από το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στη Χώρα επίσης υπάρχουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, όπου βρίσκονται εκθέματα από τον αρχαίο οικισμό της Ζαγοράς, το Ναυτικό Μουσείο, με φωτογραφίες και μοκέτες πλοίων, το Ψηφιακό Μουσείο, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης και το Ίδρυμα Κιδωνιέως, στο οποίο διοργανώνονται σε ετήσια βάση οι “Πλόες”, μία έκθεση με έργα ζωγράφων.

Εκτός Χώρας, υπάρχουν τρία μουσεία. Στο Συνέτι βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο, που εκθέτει διάφορα αντικείμενα και ενδύματα παλιότερης εποχής των κατοίκων της Άνδρου. Στην Παλαιόπολη υπάρχει ένα Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές της αρχαίας Παλαιόπολης, και στον Πιτροφό υπάρχει το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων που στεγάζεται σε παλιό ελαιοτριβείο.

Η Άνδρος έχει και ιδιαίτερα γαστρονομικά στοιχεία. Το παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι η φρουτάλια, μια ομελέτα που περιέχει επίσης πατάτες και παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα. Ένα άλλο παραδοσιακό φαγητό της ανδριώτικης κουζίνας είναι ο λαμπριάτης, ένα φαγητό που μαγειρεύεται το Πάσχα και είναι κατσίκι με γέμιση τυριών. Τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού είναι τα γλυκά του κουταλιού και αμυγδαλωτά, όπως τα καλτσούνια και οι παστίτσιες, ενώ λόγω των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων που έχει, η Άνδρος παράγει τοπικά τυριά. Τέλος, η Άνδρος παράγει κρασί, λικέρ, σουμάδα και ρακί σε τοπικούς συνεταιρισμούς.

Οι παραλίες της Άνδρου διαθέτουν μεγάλη ποικιλία, καθώς μπορεί κανείς να βρει παραλίες με άμμο ή βραχώδεις, οργανωμένες ή μη, πολύβουες ή ερημικές. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι η πυκνή βλάστηση, αλλά και οι δυνατοί αέρηδες, που αρκετές φορές καθιστούν δύσκολη την κολύμβηση ιδιαίτερα στις βόρειες παραλίες του νησιού.

Της Γριάς το Πήδημα, είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, με μια χαρακτηριστική όμορφη αμμουδιά και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Το τοπίο γίνεται πιο ενδιαφέρον με τους απόκρημνους βράχους που το περιβάλλουν, αλλά και το χαρακτηριστικό βράχο μέσα στη θάλασσα, από τον οποίο σύμφωνα με τον θρύλο μια ηλικιωμένη γυναίκα πήδηξε από το βράχο, χαρίζοντας το όνομα στην παραλία. Ωστόσο, η παραλία είναι δυσεύρετη αλλά και ελαφρώς δυσπρόσιτη, αφού για να φτάσει κανείς χρειάζεται μια μικρή κατάβαση.

Η Άχλα είναι η πιο φημισμένη παραλία της Άνδρου και όχι άδικα, αφού η μαγεία της φύσης δημιουργεί ένα εντυπωσιακό τοπίο. Τα τιρκουάζ νερά του Αιγαίου συνδυάζονται με το λευκό βοτσαλάκι και τη λευκή άμμο, ενώ στην παραλία εκβάλει ο ποταμός Άχλας, του οποίου τα νερά τρέχουν και το καλοκαίρι, αποτελώντας ένα σημαντικό αξιοθέατο. Ο ποταμός αυτός είναι ο  λόγος που πίσω από την παραλία έχει δημιουργηθεί ένας μαγευτικό βιότοπος με καταρράκτες και πλατανόδασος.

Εξίσου όμορφες και γραφικές είναι και άλλες παραλίες του νησιού όπως το Μπατσί, με τη χρυσαφένια αμμουδιά, τα αλμυρίκια και τα λευκά σπιτάκια, η Χρυσή Άμμος, ιδανική για όσους επιθυμούν δυνατή μουσική, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ, ο Άγιος Πέτρος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραλία της Άνδρου και είναι ιδανική για οικογένειες και πολλές ακόμα.