Limnos_HD

Λήμνος

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς. Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί, το οποίο αν και δεν έχει δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια.

O κόλπος του Μούδρου είναι από το ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για έναν αξιόλογο βιότοπο με πλούσια ιχθυοπανίδα, καθώς και πλούσιος σε οστρακοειδή, όπως αχιβάδες, μύδια, πίνες, χτένια και καβούρια. Επιπλέον, η Νήσος Σεργκίτσι και οι βραχονησίδες Διαβάτες, Κόμπιο, Καστριά, Τηγάνι, Καρβάλας και Πρασονήσι, συνολικής έκτασης 1250 στρέμματα, είναι προστατευόμενοι βιότοποι του δικτύου Natura 2000, καθώς φιλοξενούν μεγάλες αναπαραγωγικές αποικίες θαλασσοπουλιών. Σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού είναι η Πολιόχνη στην ανατολική ακτή της Λήμνου, η Προϊστορική Μύρινα, αλλά και η σπηλιά του Φιλοκτήτη, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη στο Κάστρο Μύρινας, που κτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα, αποκτώντας την τελική του μορφή στα χρόνια της ενετοκρατίας.

Πέρα από την πλούσια πανίδα και χλωρίδα που διαθέτει το νησί της Λήμνου, οι υπέροχες και καθαρές παραλίες το καθιστούν ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Δύο πανέμορφες παραλίες λίγο μετά τον γραφικό Μούδρο είναι το Μικρό και το Μεγάλο Φαναράκι. Μεγάλα βράχια, φυσικές πισίνες και θαλάσσιες σπηλιές συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα των ψαράδων, αν έχεις τύχη, μπορεί να συναντήσεις φώκιες.

Λίγο μετά από το Φαναράκι και διασχίζοντας έναν χωματόδρομο υπάρχει το Χαβούλι. Το τοπίο εδώ είναι πολύ διαφορετικό αφού η παραλία καλύπτεται από χρυσαφένια άμμο, ενώ τα νερά της είναι προστατευμένα από αέρα και κύματα, κάτι που την κάνει ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Η όμορφη εικόνα της παραλίας συμπληρώνεται με τους κατάφυτους από κάκτους και φραγκοσυκιές λόφους που υπάρχουν τριγύρω.

Ο Άγιος Ιωάννης, η παραλία Γομάτι, ο Παρθενόμυτος, ο Ρωμαίικος Γιαλός είναι μερικές ακόμα από τις πολλές παραλίες που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης της Λήμνου.