Milos_HD

Μήλος

Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους. Λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο». Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα. Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, υπάρχουν πολλές πανέμορφες και ιδιαίτερες παραλίες που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο.

Μερικά από τα Μουσεία του νησιού βρίσκονται στην Πλάκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στην περιοχή του Αδάμαντα βρίσκονται το Μεταλλευτικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο. Το νησί έχει το περίφημο άγαλμα της «Αφροδίτης της Μήλου», το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου και βρέθηκε στη Μήλο το 1820, ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.  Ένα άλλο σημαντικό έργο τέχνης είναι και το αρχαίο θέατρο, το οποίο θεωρήθηκε αρχικά ρωμαϊκό κατασκεύασμα του 1ου αιώνα μ.Χ.

Ένα ακόμα σημαντικό  αξιοθέατο του νησιού αποτελούν οι κατακόμβες, οι οποίες είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό έδαφος. Είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο. Είχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ’ όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.

Η Μήλος έχει πολλές παραλίες εξαιρετικής ομορφιάς. Κάθε παραλία που πρόκειται να επισκεφτεί κάποιος κατά την διαμονή του στο νησί, θα δει πως είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη και αυτός είναι ο λόγος που την κάνει να ξεχωρίζει, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων πετρωμάτων που την περικλείουν. Πολλές είναι προσβάσιμες από την ξηρά, ενώ άλλες είναι προσιτές μόνο από τη θάλασσα.

Η πιο ξεχωριστή παραλία του νησιού θα έλεγε κανείς ότι είναι το γνωστό Σαρακήνικο, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Μήλο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τοπίο σεληνιακής φύσης, όπου τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου αγκαλιάζονται με κάτασπρα μακρόστενα πετρώματα, δημιουργώντας φυσικές σπηλιές και θαλάσσια μπαλκόνια τα οποία λατρεύουν οι φωτογράφοι. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά η πρόσβαση σε αυτή είναι αρκετά εύκολη.

Άλλοι το λένε Κλέφτικο, λόγω των πειρατών που το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, και άλλοι “Θαλασσινά Μετέωρα”. Όπως και να το πει κανείς το θέαμα και η ομορφιά αυτού του τοπίου είναι κάτι που δεν αλλάζει . Γκριζόλευκοι απότομοι βράχοι ξεπηδούν μέσα στα κρυστάλλινα νερά του νησιού σε κάθε λογής σχήμα, δημιουργώντας σπηλιές και αψίδες. Η πρόσβαση στο μαγικό αυτό μέρος γίνεται μόνο με ιδιωτικό σκάφος ή με τα καραβάκια του νησιού.

Ο συνδυασμός των γαλάζιων κρυστάλλινων νερών, των θεόρατων βράχων και της λευκής ψιλής άμμου δημιουργούν το Τσιγκράδο. Μπορεί η πρόσβαση στη συγκεκριμένη παραλία να είναι λίγο δύσκολη, αφού απαιτεί κατάβαση ενός απότομου και καλυμμένου με άμμο μονοπατιού, αλλά η βουτιά στην παραλία θα ανταμείψει όποιον το δοκιμάσει. Από πολλούς θεωρείται η καλύτερη παραλία του νησιού και όχι άδικα.

Μπορεί αυτές να είναι οι πιο διάσημες παραλίες της Μήλου, ωστόσο το νησί αυτή έχει να χαρίσει πολλές ακόμα μαγευτικές εικόνες. Παραλίες εκπληκτικές είναι επίσης ο Παπαφράγκας, στο βόρειο τμήμα του νησιού όπου η κατάβαση είναι αρκετά δύσκολη αλλά πρόκειται για μια μαγική όαση στο Αιγαίο, η Φυριπλάκα που είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού καθώς είναι από τις λίγες που διαθέτουν beach bar, και πολλές ακόμα.