Paros_HD

Πάρος

Η Πάρος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, βρίσκεται δυτικά της Νάξου, έχοντας έκταση 193,308 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 118,5 χιλιόμετρα. Η καίρια γεωγραφική θέση της Πάρου στο κεντρικό Αιγαίο, το σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αρχιπελάγους, τα μικρασιατικά παράλια και ευρύτερα τη Μεσόγειο, αποτέλεσε τη διαχρονική βάση για την ανάπτυξη του νησιού. Η Χώρα του νησιού αλλά και η περιοχή της Νάουσας είναι οι περιοχές που προσελκύουν πλήθη επισκεπτών, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Αντίπαρος. Η Αντίπαρος βρίσκεται απέναντι από την Πούντα της Πάρου και παρουσιάζει εξαιρετικές παραλίες, εικόνες φυσικού κάλλους αλλά και πολλές προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση.

Η Πάρος πέρα από την ιστορική της κληρονομιά αλλά και την φυσική της ομορφιά, έχει και πλούσια παράδοση σε τοπικά ήθη και έθιμα. Κάθε χρόνο το δεκαπενταύγουστο γίνεται λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής με τη συμμετοχή κόσμου από όλο το νησί. Επιπλέον, το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό πάρκο Πάρου διοργανώνει από το 2009 το «Φεστιβάλ στο Πάρκο», ένα θερινό πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις του, το οποίο έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στη Νάουσα, στις 23 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι για τα Εννιάμερα της Παναγίας. Το πρωί γίνεται λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, ενώ το βράδυ τρία καΐκια γεμάτα πειρατές κουρσεύουν το νησί και κλέβουν τις γυναίκες. Το όλο δρώμενο συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και χορό για όλους. Στην Αλυκή της Πάρου, κάθε χρόνο, εδώ και 35 χρόνια, το Μουσείο Κυκλαδίτικης Λαογραφίας Μπενέτου & Πόπης Σκιαδά δέχεται τους παλιούς και νέους επισκέπτες το. Είναι ένα αξιόλογο έργο τέχνης, μαστοριάς και λατρείας για τον πολιτισμό μας. Ένας χώρος έμπνευσης για δημιουργία για μικρούς και μεγάλους.

Στο νησί λειτουργεί επίσης και ο Ναυτικός Όμιλος Πάρου με έδρα στα Λειβάδια της Παροικίας. Δραστηριοποιείται στον ναυταθλητισμό με τμήματα κολύμβησης, ιστιοπλοΐας τριγώνου-ανοικτής θάλασσας, αλλά και με πολιτιστικές ή περιβαλλοντολογικές δράσεις. Από το 2017 λειτουργεί ναυταθλητικός όμιλος με αντικείμενο την ιστιοπλοΐα, κολύμβηση και υδατοσφαίριση και στη Νάουσα της Πάρου. Η Πάρος λόγω των δυνατών ανέμων, προσφέρει την δυνατότητα ανάπτυξης ανάλογων αθλημάτων, όπως του kitesurf και της ιστοσανίδας.

Οι παραλίες της Πάρου χαρακτηρίζονται από την κλασσική άγρια αλλά και γοητευτική ομορφιά των Κυκλάδων. Καταγάλανα νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές ή παραλίες γεμάτες βότσαλα, απομονωμένες ή κοσμικές ακτές που σφύζουν από ζωή. Στα δυτικά του κόλπου της Νάουσας βρίσκεται μία από τις πιο γνωστές, αλλά ταυτόχρονα και η πιο ξεχωριστή παραλία της Πάρου, οι Κολυμπήθρες. Βράχοι από γρανίτη βρίσκονται στην παραλία, ενώ πολλοί ξεπηδούν και μέσα από τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ωστόσο μπορεί κανείς να θαυμάσει το ιδιαίτερο αυτό τοπίο και ξαπλωμένος πάνω σε έναν από τους βράχους.

Στο στενό μεταξύ Πάρου και Αντίπαρου βρίσκεται η μεγάλη παραλία της Πούντας, η οποία είναι διάσημη για τους δυνατούς της ανέμους. Η περιοχή για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπημένη στους surfers αλλά και τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, ενώ είναι βραβευμένη και με Γαλάζια Σημαία λόγω των πεντακάθαρων νερών της.

Η Χρυσή Ακτή είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και όπως υποδηλώνει και το όνομα της χαρακτηριστικό της είναι η χρυσαφένια αμμουδιά της. Είναι μία πλήρως οργανωμένη παραλία, που προσφέρει στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις, χωρίς όμως να είναι ασφυκτική λόγω της μεγάλης της παραλίας. Είναι εύκολη στην πρόσβαση, αλλά και ιδανική για τους φίλους των θαλασσίων σπορ, λόγω των ρευµάτων!

Άλλες εξίσου γνωστές και όμορφες παραλίες του νησιού είναι η Σάντα Μαρία, ένας μικρός παράδεισος με σμαραγδένια νερά, το Μοναστήρι, ιδανική για οικογένειες με παιδιά, το Πίσω Λιβάδι, με το διάσημο Punda Beach Club και τα πιο ξέφρενα all-day parties και πολλές ακόμα.