Rethimno_001

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Κρήτης. Η πόλη εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι 10.500 και πλέον ενεργοί φοιτητές καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ζωντανή κατά την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 34.300 κατοίκους.

Αυτό που χαρακτηρίζει την όμορφη πόλη της Κρήτης είναι η Φορτέτζα, το ενετικό οχυρό της πόλης, έργο του 16ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε σύμφωνα με το ενετικό σύστημα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό της κατασκευής είναι ότι οι προμαχώνες ενώνονται μεταξύ τους με τμήματα ευθυγράμμων τειχών, με μεγάλο πλάτος και με κλίση εξωτερικά, για να εξοστρακίζονται τα εχθρικά βλήματα. Θεμελιωτής του Φρουρίου είναι ο Ρέκτορας Αλβίζε Λάντο. Άλλα ενετικά μνημεία της πόλης που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η Μεγάλη Πόρτα-Porta Guora που αποτελεί υπόλειμμα των οχυρωματικών έργων, ο Άγιος Φραγκίσκος, η Εκκλησία της Santa Maria, που αποτελεί το σημερινό Ωδείο της πόλης, και πολλά ακόμα. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν, ανάμεσα σε άλλα: Η Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου που στεγάζεται στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου αλλά και μικρότερα, όπως το Μουσείο του Μητροπολιτικού Ναού.

Οι παραλίες του Ρεθύμνου καλύπτουν όλες τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών επισκεπτών και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε θεωρούνται από τις ομορφότερες παραλίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο. Η παραλία Πρέβελη είναι από τις ομορφότερες στην Κρήτη και αυτό γιατί πίσω από την υπέροχη παραλία της, με άμμο, βοτσαλωτό βυθό και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, υπάρχει το μοναδικό φοινικόδασος, στις όχθες του ποταμού Κουρταλιώτη. Όλη η περιοχή είναι μαγευτική καθώς, πριν εκβάλει στη θάλασσα, ο ποταμός σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα επιτείνοντας την ομορφιά του τοπίου. Την αυθεντική ομορφιά της φύσης ενισχύει το γεγονός ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Η πρόσβαση στην παραλία απαιτεί μια διαδρομή 20 λεπτών με τα πόδια από τη Μονή της Πρέβελης, η οποία είναι πραγματικά μαγευτική.

Μία ακόμα ξεχωριστή, και ίσως η πιο δημοφιλής παραλία της περιοχής του Ρεθύμνου είναι ο Πλακιάς. Η παραλία καλύπτεται με ξανθιά άμμο, ενώ τα νερά είναι πολύ καθαρά και αρκετά δροσερά. Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει το οργανωμένο μέρος της παραλίας με ξαπλώστρες και beach bars, ενώ υπάρχει και αρκετός ελεύθερος χώρος για τους λάτρεις της ηρεμίας και της απομόνωσης. Μετά το μπάνιο η περιοχή διαθέτει αρκετά παραδοσιακά ταβερνάκια και καφετέριες, ενώ για μια γρήγορη απογευματινή βουτιά ιδανική είναι και η παραλία Αμμουδάκι, που είναι μικρή αλλά εξαιρετικά γραφική.

Εξίσου διάσημη παραλία είναι και το Μπαλί, του οποίου το όνομα δεν έχει καμία σχέση με το ομώνυμο εξωτικό τουριστικό θέρετρο της  Ινδονησίας, αλλά το όνομά του σημαίνει “μέλι” στην τοπική διάλεκτο. Το Μπαλί αποτελείται από τέσσερις μικρούς κολπίσκους, των οποίων οι παραλίες είναι όλες οργανωμένες και ιδανικές για οικογένειες, αλλά και όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ.

Η παραλία Τριόπετρα είναι μια από τις πιο πολύ-φωτογραφημένες παραλίες της περιοχής του Ρεθύμνου, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για δύο παραλίες που χωρίζονται από μια συστάδα τριών βράχων. Οι δύο παραλίες (Μικρή και Μεγάλη Τριόπετρα) είναι αμμώδεις με βαθιά καταγάλανα νερά, γεγονός που τις καθιστά λίγο δύσκολες σε περίπτωση αέρα. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη και με καλό οδικό δίκτυο.

Τέλος, ένα ακόμη μέρος του όμορφου Ρεθύμνου που αξίζει μια εκδρομή είναι τα Παξιμάδια, δύο μικρά νησάκια στα νότια της Κρήτης. Το όνομά τους προέρχεται από το ομώνυμο τοπικό προϊόν της Κρήτης, καθώς και από το βραχοειδές σχήμα τους. Τα νησάκια είναι ακατοίκητα και χωρίς ίχνος ανθρώπινης δραστηριότητας, και για αυτό το λόγο η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι από την Αγία Γαλήνη ή τον Κόκκινο Πύργο.

Εξαιρετικές παραλίες θα βρείτε και σε πολλά ακόμα σημεία του νησιού όπως είναι η παραλία Λίγκρες, ο Άγιος Παύλος, το Φωτεινάρι, η παραλία Σκινάρια και πολλές ακόμα.