Rhodes_HD

Ρόδος

Η Ρόδος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, το τέταρτο σε σειρά ολόκληρης της χώρας και το ένατο της Μεσογείου. Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η πρωτεύουσά του, η πόλη της Ρόδου, ενώ εντός των ορίων της πόλης της Ρόδου, βρίσκεται η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ή Παλιά Πόλη, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, που έχει αναγνωριστεί από το 1988 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης βρίσκονται αξιόλογα μνημεία από τη Βυζαντινή εποχή, την Τουρκοκρατία και την περίοδο της Ιταλοκρατίας, με επιβλητικότερο το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Στα βορειοδυτικά και σε απόσταση περίπου 12 χλμ από την πόλη, βρίσκεται o Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας», που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των επισκεπτών στο νησί. Το γεγονός ότι κατατάσσεται σταθερά τέταρτο σε αφίξεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι επισκέπτες που καταφτάνουν στο νησί με κάποιο κρουαζιερόπλοιο απαριθμούνται σε δεκάδες χιλιάδες ανά έτος, αποδεικνύουν πως η Ρόδος είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός με ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία.

Το «σμαραγδένιο νησί» κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της Γης που το επισκέπτονται για να απολαύσουν τη θάλασσα, τη φύση και τα αξιοθέατα του, αλλά και να μάθουν την πλούσια ιστορία του. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των τουριστών προσελκύει κυρίως η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, της οποίας το Φρούριο διαιρείτο σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια. Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια. Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερο τουριστικό και περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουνε επίσης η Η Κοιλάδα των Πεταλούδων, στο χωριό Θεολόγος, αλλά και η Κοιλάδα της Σαλάκου στον ομώνυμο οικισμό, στη βορειοδυτική ακτή του νησιού.

Το νησί της Ρόδου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους εξωτικούς προορισμούς καθώς καταφέρνει να συνδυάσει με έναν μοναδικό τρόπο τη φυσική ομορφιά των πράσινων τοπίων με το καταγάλανο χρώμα του Αιγαίου Πελάγους. Σε απόσταση 17 χλμ. νότια από το κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, βρίσκεται η πολύ φημισμένη παραλία Άντονι Κουίν. Το όνομα της παραλίας είναι προφανώς εμπνευσμένο από τον αμερικανό πρωταγωνιστή του αμερικάνικου κινηματογράφου και έγινε ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύτερο κοινό από την ταινία «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε». Η παραλία δεν επιλέχθηκε τυχαία για το “ρόλο” αυτό, αφού τα λευκά της βράχια που την περιβάλλουν , η ψιλή άμμος και το βοτσαλάκι και τα κρυστάλλινα, καταπράσινα νερά δημιουργούν μια μαγική εικόνα.

Κάτω από τον πανέμορφο οικισμό της Λίνδου βρίσκονται δυο παραλίες με ήσυχα, κρυστάλλινα νερά, προφυλαγμένες από τον γραφικό κόλπο. Η ακρογιαλιά διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά και σμαραγδένια νερά, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή στους τουρίστες του νησιού. Οι βουτιές σε αυτήν παραλία μπορούν να συνδυαστούν με έναν απογευματινό περίπατο στα στενά σοκάκια ή την Ακρόπολη της Λίνδου.

Η Έλλη, η πιο κοσμική παραλία της πόλης της Ρόδου  που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου , η παραλία Αφάντου ιδανική για οικογένειες, το Λαδικό, μια από τις πιο γραφικές πλευρές του νησιού, οι περίφημες Πηγές της Καλλιθέας, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές παλιές ελληνικές ταινίες είναι μερικές από τις αμέτρητες παραλίες που μπορεί κανείς να επισκεφθεί στο νησί της Ρόδου.