Sifnos_HD

Σίφνος

Η Σίφνος είναι νησί μεσαίου μεγέθους στις δυτικές Κυκλάδες. Βρίσκεται μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου. Απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα από τον Πειραιά. Έχει έκταση 73,942 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η ακτογραμμή της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα. Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, του κορυφαίου Έλληνα σεφ του 20ού αιώνα.

Τα κύρια αξιοθέατά της περιλαμβάνουν το βενετικό χωριό Κάστρο που ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, τον Προφήτη Ηλία τον αψηλό, τον Άγιο Συμεών τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα, και το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής σκαρφαλωμένο στον βράχο. Η Σίφνος φημίζεται για την αρχιτεκτονική των οικισμών της. Τα σπίτια, κατάλευκα με συνδυασμούς ορθογώνιων όγκων, διατάσσονται γύρω από τα πλακόστρωτα σοκάκια με τους επιμελημένα ασβεστωμένους αρμούς, με τρόπο που δημιουργείται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία. Ο οικισμός του Κάστρου ξεχωρίζει με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική του.

Ο σεφ, Νίκος Τσελεμεντές, καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό έχει προσδώσει στο νησί μία κουλτούρα μαγειρικής. Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στη Σίφνο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», όπου αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο συγκεντρώνονται και επιδεικνύουν τις παραδοσιακές τους συνταγές και γεύσεις.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της Σίφνου κατείχε και κατέχει η αγγειοπλαστική. Στην ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής συνέβαλε η γεωλογική σύσταση του νησιού, λόγω του ότι το πλούσιο σε άργιλο έδαφος της απετέλεσε εξαιρετική πρώτη ύλη.  Στο νησί σήμερα λειτουργούν αρκετά αγγειοπλαστεία, τα οποία συνεχίζοντας την παράδοση, κατασκευάζουν τα παραδοσιακά χρηστικά αγγεία αλλά και διακοσμητικά έργα τέχνης.

Αν και μικρή, η Σίφνος δίνει πολλές επιλογές στους επισκέπτες της να θαυμάσουν τις όμορφες παραλίες της. Ίσως από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, αλλά και η πρώτη που βλέπει κανείς καταφθάνοντας στη Σίφνο είναι οι Καμάρες. Είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά καθώς προσφέρει μια υπέροχη αμμουδιά για παιχνίδια, καθώς και ρηχά νερά. Ιδανική είναι όμως και για κάθε ηλικία καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένη.

Η μεγαλύτερη και πιο κοσμική παραλία του νησιού είναι ο Πλατύς Γιαλός, με μια απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία προσφέρει αρκετές επιλογές σε beach bars και ανέσεις, ενώ πάνω από την παραλία υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές για να γευτείτε τους τοπικούς μεζέδες του νησιού.

Κορυφαία παραλία του νησιού θεωρείται και η παραλία Γλυφό. Πρόκειται για μια μικρή ήσυχη παραλία, της οποίας την ψιλή χρυσαφένια άμμο σκεπάζουν τα αλμυρίκια παρέχοντας απλόχερα σκιά στον κάθε επισκέπτη. Οι βουτιές γίνονται με θέα τα γραφικό εκκλησάκι της Χρυσοπηγής, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νησιού.

Στις όμορφες παραλίες της Σίφνου ανήκουν οπωσδήποτε και πολλές ακόμα όπως το Βαθύ, που παρά το όνομά του διαθέτει ρηχά νερά και μια επίσης χρυσαφένια αμμουδιά, η Χερρόνησος, το μικρό γραφικό ψαροχώρι στο βορειότερο άκρο της Σίφνου με παραδοσιακά ταβερνάκια, τα Βρουλίδια με σμαραγδένια νερά και βοτσαλάκια και πολλές ακόμα.