Corfu_HD

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές πλησιάζουν αρκετά τις ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας. Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα της, ενώ στενεύει προς τον νότο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του όρους Παντοκράτορας, η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Κορισσία. Επίσης υπάρχει και η λιμνοθάλασσα Χαλκιοπούλου στα νότια της πόλης της Κέρκυρας.

Εκτός πόλεως μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Αχίλλειο, το παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσσυ) της Αυστρίας, με το διάσημο γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων» και άλλα υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες. Η περιοχή του Πέλεκα φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει, ενώ στην Παλιοκαστρίτσα βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο. Οπωσδήποτε αξίζουν μνεία τα ιδιαίτερα χωριά στην ενδοχώρα της Κέρκυρας, πνιγμένα μέσα στο πράσινο, ασκούν μια γοητεία, όπως οι Σιναράδες Κέρκυρας, ο Άγιος Ματθαίος, οι Βαρυπατάδες, η Κορακιάνα, οι Γιαννάδες, οι Καρουσάδες, η Επίσκεψη, ο Χλωμός, ο Σπαρτύλας, η Λευκίμμη και η Άνω Περίθεια Κέρκυρας όπου τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί ως το τρίτο πιο ανεξερεύνητο μέρος από όλο τον κόσμο.

Οργανωμένες κοσμοπολίτικες ακτές, μικροί εξωτικοί κόλποι βουτηγμένοι στο πράσινο, αλλά και απόμερες χρυσαφένιες παραλίες είναι μερικές εικόνες που συνθέτουν το όμορφο τοπίο στη Κέρκυρα. Ένα από τα πιο δημοφιλή και πολύ-φωτογραφημένα σημεία της Κέρκυρας είναι το Canal d’amour, το λεγόμενο Κανάλι της Αγάπης που δημιουργείται από τους εντυπωσιακούς βράχους από ψαμμίτη, που σμιλεύουν ακατάπαυστα ο άνεμος και το κύμα με το πέρασμα του χρόνου. Η αλληλουχία των κόλπων, των σπηλιών και των χωμάτινων περασμάτων συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, για το οποίο υπάρχει ο μύθος πως τα ζευγάρια που θα κολυμπήσουν εδώ μένουν για πάντα ερωτευμένα.

Μια ακόμα μοναδικής ομορφιάς παραλία της Κέρκυρας είναι η παραλία της Παλιοκαστρίτσας. H καταπράσινη φύση που περιβάλει τα κρυστάλλινα νερά του κόλπου, η αμμώδης αμμουδιά της και τα πεντακάθαρα νερά της, επιβεβαιώνει όσους την θεωρούν την πιο όμορφη παραλία του νησιού. Διαθέτει οργανωμένο beach bar, ξαπλώστρες αλλά και παροχές για βόλτες με καραβάκια και θαλάσσια σπορ.

Για τους πιο απαιτητικούς και extreme επισκέπτες του νησιού προτείνεται το Ακρωτήρι του Δράστη. Ένα τοπίο με ατίθαση φυσικά ομορφιά, το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, ενώ δρόμος για να φτάσει κανείς εκεί θεωρείται δύσβατος, για αυτό και καλό θα ήταν  να νοικιάσετε τζιπ ώστε να απολαύσετε ακόμα περισσότερο τη διαδρομή. Η άγρια φυσική ομορφιά των Επτανήσων συνδυάζεται με τα κερκυραϊκά φιόρδ και τα καταγάλανα νερά του Ιουνίου χαρίζοντας μια εξωπραγματική εικόνα.

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από τα παραπάνω είναι αυτό που θα συναντήσει κανείς επισκεπτόμενος τις παραλίες Χαλικούνα και  Ίσσος, που βρίσκονται δίπλα στη λιμνοθάλασσα των Κορισσίων, έναν προστατευόμενο υδροβιότοπο απαράμιλλης ομορφιάς. Οι δύο παραλίες χωρίζονται μεταξύ τους με ένα μικρό κεδροδάσος, ενώ η παραλία είναι μια στενή αμμουδερή λωρίδα, ήπια οργανωμένη σε κάποια σημεία, την οποία λατρεύουν κυρίως windsurfers και kitesurfers.

Άλλες επίσης πολύ όμορφες παραλίες που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι ο Λογγάς, με τα απόκρημνα βράχια και το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, το Πόρτο Τιμόνι με τους βοτσαλωτούς κολπίσκους και την ειδυλλιακή θέα, η Γλυφάδα στην οποία υπάρχει πλήθος μαγαζιών με ξαπλώστρες, αφού αποτελεί την πιο οργανωμένη παραλία του νησιού, τις Μπενίτσες για μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία, αλλά και πολλές ακόμα.